Clicky

Великдень це спогад про смерть Ісуса чи святкування Христова воскресіння? Чому вітання Христос воскрес?

Школа

Спрашивает Аліна
Отвечает Олексій Марченко, 16.04.2023


Вітаю, Аліно!

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Вітаю всіх зі світлим Христовим Воскресінням!

Спочатку Песах (іудейське свято) був присвячений виходу з Єгипту, звільненню, очікуванню Месії. Ісус, Своїм прикладом, розкрив ширший сенс - що серед символів є вказівка на Його тіло і Його кров, які Він пролив для нашого спасіння. Йдеться про вечерю Господню (Євхаристію або Причастя). Песах не закінчувався скорботою за ягням, але святковою піснею визволення. Як і Христова жертва не закінчується смертю - але воскресінням.
7 Тож очистіть стару закваску, щоб бути вам новим тістом, бо ви безквасні, бо Пасха наша, Христос, закланий за нас.
(1Кор.5:7)
Тому правильним буде сказати, що в Новому Заповіті немає вказівки на святкування саме щорічного Великодня (замість іудейського Песаха Христос заснував Причастя). Християнський Великдень виник пізніше саме як вшанування факту Воскресіння Христа і свято Перемоги Христової.

У малоазійських церквах, особливо іудеохристиянами, у I столітті н.е. свято щорічно відзначали разом з іудейським Песахом - 14 нісана, оскільки і іудеї, і християни очікували цього дня пришестя Месії (Блаж. Ієронім, Тлумачення на Мф. 25,6 - PL 26,192). Деякі церкви переносили святкування на першу неділю після іудейського Песаха, бо Ісус Христос був страчений у день Песаха і воскрес, за Євангеліями, у день після суботи, тобто в неділю. Уже в II-III столітті свято набуває характеру щорічного в усіх Церквах.

У творах ранніх християнських письменників - у посланні св. Іринея Ліонського до єпископа Римського Віктора, "Слові про Великдень" Мелітона Сардійського, у творіннях Аполлінарія Ієрапольського, Климента Олександрійського, св. Іполита Римського - є відомості й про святкування щорічного дня хресної смерті та Воскресіння Христового. З їхніх творів видно, що спочатку особливим постом відзначалися страждання і смерть Христа як "Великдень хресний" - πάσχα σταυρόσιμον, pascha crucificationis, він збігався з єврейським Песахом, піст тривав до недільної ночі. Після неї відзначалося власне Воскресіння Христове як Великдень радості або "Великдень недільний" - πάσχα άναστάσιμον, pascha resurrectionis.

Цікава статистика:

Соціологи запитали в жителів США, що таке Великдень. У середньому 70% у своїй відповіді згадали "релігію або духовність", хоча серед молоді до 25 років із релігією це свято пов`язують лише 58%.

Хоча більшість опитаних знають, що Великдень - релігійне свято, тільки менше половини з них пов`язують його з Воскресінням Христа. Такі результати опитування, проведеного Barna Group. Лише 42% опитаних знають про те, що Великдень - спогад Воскресіння Христа з мертвих. Інші респонденти назвали його просто "християнським святом", "святом Бога або Ісуса", "святом Виходу" (євреїв з Єгипту), "святим днем" тощо.

"Великдень для більшості людей, як і раніше, пов`язаний з релігією, але реальний сенс свята втрачається в їхній свідомості", - заявив президент Barna Group Девід Кіннаман.

У багатьох людей, навіть невіруючих, але тих, що живуть у контексті християнської культури, залишилося привітання:
"Христос воскрес" - "Воістину воскрес".

Але соціологи напевно зможуть підтвердити, що для середньостатистичної людини це свято більше пов`язане з сім`єю і пасками, ніж із вірою в реальне воскресіння Ісуса.

Навіть більшість бачать у цьому більше "народний" ритуал, а для когось Великдень може стати відкриттям віри в Господа. Ми віримо в те що Ісус Христос - воскрес. Це - істина! І в цей день особливо радісно проголошувати на вулицях, що Ісус воскрес, Він живий і може дати спасіння кожній людині!

З повагою,
Олексій